Odber vzoriek rôznych vývojových štádií Muchotrávky červenkastej

Odber vzoriek


Už viac ako desať rokov chodíme po Slovensku a zbierame vzorky rôznych druhov jedlých divorastúcich húb. Tento materiál používame na výskum obsahu chemických prvkov ale aj iných parametrov, ktoré definujú ekologickú a potravinovú bezpečnosť.

Pre naše potreby zbierame bežne zbierané jedlé druhy húb, patriacich do týchto rodov:

  • Hríb (Boletus, Neoboletus ...)
  • Kozák (Leccinum)
  • Suchohríb (Xerocomus, Imleria ...)
  • Kuriatko (Cantharellus)
  • Bedľa (Macrolepiota)
  • Masliak (Suillus)
  • Smrčok (Morchella)
  • Smrčkovec (Verpa)
  • Muchotrávka (Amanita)
  • Plávka (Russula)
  • Rýdzik (Lactarius)
  • a iné jedlé

Pokiaľ by ste sa chceli zapojiť do zbierania vzoriek, tak máte možnosť sa k nám pridať. Stačí, ak nám zašlete vzorky z Vašej lokality a my Vám po vykonaní analýz pošleme výsledky aj so slovným zhodnotením. Aby bolo možné s Vašimi vzorkami pracovať, tak musia byť splnené nasledovné podmienky:

Odber vzoriek

  • Vzorka huby musí byť primerane veľká. V závislosti od druhu by sa mal priemer klobúka pohybovať v intervale 5-15 cm.
  • Každá vzorka musí byť identifikovaná a označená (štítok na stiahnutie nižšie).
  • Každá kompletná vzorka je tvorená vzorkou huby a vzorkou substrátu
  • Vzorka nesmie byť plesnivá.
  • Vzorka musí byť celistvá (nesmie chýbať žiadna anatomická časť).
  • Z každej lokality je potrebné odobrať minimálne 5-7 jedincov toho istého druhu.
  • Ku každej vzorke huby musí byť odobraná aj vzorka pôdy (substrátu)
  • Vzorka substrátu musí byť odobraná z hĺbky 10 cm v množstve minimálne 100 g.
  • Vzorka substrátu nesmie obsahovať nečistoty, kamene a väčšie biologické časti.

Spracovanie a uskladnenie vzoriek

  • Vzorky húb očistíme a rozdelíme na klobúk a stopku.
  • Klobúk aj stopku oddelene nakrájame na plátky 3-5 mm hrubé a vysušíme voľne alebo v sušiarni pri teplote max. 40 °C.
  • Po vysušení uskladníme oddelene klobúk aj stopku na tmavom a suchom mieste.
  • Substrát vysušíme na papieri na tmavom a suchom mieste (približne 2 týždne).
  • POZOR ..... musí byť zachované párovanie HUBA (klobúk + stopka) a SUBSTRÁT

Pre názornejšie vysvetlenie, ako správne odoberať vzorky sme pre Vás vytvorili krátke inštruktážne video.